Verpakkingsvrij winkelen is populair: ‘We gaan het wiel opnieuw uitvinden’

 
 
 

Met je eigen potten, bakjes en zakjes naar de winkel. Een beeld van vroeger, maar wellicht ook een beeld van de toekomst. Bij steeds meer zaken is het mogelijk om verpakkingsvrij boodschappen te doen, maar wat vinden klanten daarvan? We vroegen het aan het Radar Testpanel.

Via een poll stelden we de vraag of mensen vaker verpakkingsvrij boodschappen zouden doen als meer winkels dit aan zouden bieden. 67 procent van de ruim 1500 deelnemers gaf aan nu al verpakkingsvrij te winkelen óf dit te willen doen. 

'De plastic berg na het koken is zo groot, maar niet nodig.' Respondenten verbazen zich over de hoeveelheid verpakkingsmateriaal om hun boodschappen. Dubbele verpakkingen om koekjes, in plastic verpakte ongesneden groenten en Griekse yoghurt in plastic emmertjes in plaats van pakken, 'het draagt allemaal bij aan de plastic soep'. 6 procent geeft aan nu al veel verpakkingsvrij te winkelen om deze reden. 

Voor mij wordt het een sport om met eigen bakjes en zakjes te gaan winkelen. Ik krijg ook heel vaak positieve reacties van andere klanten.
— Polldeelnemer

Het inmiddels in bijna iedere supermarkt verkrijgbare nylon netje is een populair hulpmiddel op de weg naar 'zero waste'. De 30 procent die nu wel al een beetje verpakkingsvrij winkelt, maar dat meer zou willen doen, maakt hier dankbaar gebruik van. Misschien een tip voor de 32 procent die het nog niet doet, maar het wel zou willen doen?

Tijdsbesparing, lastig te openen verpakkingen en minder verspilling

Naast het klimaatvoordeel noemen respondenten meer positieve gevolgen van een verminderd gebruik van verpakkingen. Zo scheelt het een wandeling naar de afvalcontainer, omdat de prullenbak minder snel vol is. Ook wordt er tijd bespaard bij het uitpakken van de boodschappen. Als potten en bakjes al in de winkel worden gevuld, kunnen die bij thuiskomst direct de voorraadkast in. 

Een aantal deelnemers zegt moeite te hebben met het openen van de voorgefabriceerde verpakkingen, die onhandigheid valt weg bij gebruik van de eigen, herbruikbare verpakkingen. Daarnaast is het voor kleinere huishoudens en alleenstaanden makkelijker om gedoseerd producten in te kopen, waardoor er minder voedsel ongebruikt de prullenbak in verdwijnt. 

We gaan het wiel opnieuw uitvinden. Vroeger was dit heel normaal!
— Polldeelnemer

Hygiëne en gewicht

De meningen over het verpakkingsvrij boodschappen doen zijn dus verdeeld, maar naast argumenten worden er ook veel vragen gesteld. Ook de mensen die zelf meer verpakkingsvrij zouden willen winkelen, zeggen hun twijfels te hebben bij de hygiëne. Daarnaast wordt de vraag gesteld hoe het exacte gewicht dat je koopt wordt bepaald. Jouw potje is misschien wel twee keer zo zwaar als die van je buurman.

Statiegeldsysteem en een afgeschermde tapwand

Gelukkig denken onze deelnemers ook in oplossingen. Zo wordt een statiegeldsysteem voor potten en bakjes geopperd. Op die manier gebruikt iedereen dezelfde bakken en is dus het gewicht altijd hetzelfde. Ook wordt er gedacht aan een systeem waarbij de winkelmedewerker de producten ‘tapt’, zodat niet iedereen er met zijn handen aan gaat zitten.

Quellen: Radar

Von : Radar

Previous
Previous

Gesundes Essen: Stellen Sie Ihre Ernährung mit diesen 9 Tipps von Profis ganz einfach um

Next
Next

「無添加」表示の規制厳格化。消費者庁の「食品添加物の不使用表示に関するガイドライン」を解説