Vers, veelzijdig en onbewerkt: zo eet je jezelf gezond oud
Gezond eten, voldoende bewegen, niet roken, weinig stress en minder alcohol drinken: oud worden gaat gepaard met een gezonde leefstijl. Op je voeding letten is extra belangrijk wanneer je ouder wordt. Hoe moet je eten om gezond oud te worden? Door Naomi Defoer
"Volgens de Schijf van Vijf", zegt Marian de van der Schueren, bijzonder hoogleraar diëtetiek aan Wageningen University & Research (WUR). "Veel groente en fruit, gezonde vetten, vis, peulvruchten, noten, volkoren producten, aardappelen en genoeg water, thee of koffie."
"Verder is het belangrijk om niet te veel zout, suiker en verzadigd vet te eten. De Schijf van Vijf is een praktische doorvertaling van het wetenschappelijk bewijs hoe voeding kan bijdragen aan gezond blijven en preventie van ziekten wanneer je de juiste bouwstoffen, brandstoffen, vitamines en mineralen binnenkrijgt."
William Cortvriendt, arts en auteur van het boek Hoe word je 100?, neemt een ander standpunt in dan De van der Schueren. Hij geeft als tip het nuttigen van volle zuivelproducten. "Moedermelk is ook niet halfvol", zegt de arts. "Bovendien haal je met het vet ook de vitamine D uit de melk."
Zout is een verkeerde smaakmaker
Het is volgens Cortvriendt beter groenten te stomen in plaats van te koken. Zo behoud je meer vitamines en mineralen. Verder raadt hij aan om kruiden toe te voegen aan je maaltijd. "Het zijn niet alleen smaakmakers", zegt hij. "Ze zitten ook boordevol vitaminen en mineralen en kunnen ziektes voorkomen."
Zo zou kurkuma ontstekingsremmend werken en kan peper je bloedvaten versterken. Verder zou kruidnagel goed zijn voor de spijsvertering, bevat nootmuskaat verschillende vitamines B en kan kaneel je lichaam beschermen tegen bacteriën en infecties.
Een verkeerde smaakmaker daarentegen is te veel zout. "Vooral wanneer je uit eten gaat", zegt Cortvriendt. "In restaurants wordt bijvoorbeeld extra veel zout gebruikt en gebakken in vloeibare margarine. Daarbij zijn groenten vaak bijzaak."
Kans op ouder worden vergroten
Ook wanneer je alle regels voor een gezonde leefstijl strikt volgt, is er nooit de garantie om honderd jaar te worden, geeft Cortvriendt aan. "Het menselijk lichaam heeft een biologische limiet van maximaal 115 tot 120 jaar. Maar met verse, veelzijdige en onbewerkte voeding kun je de kans op ouder worden wel vergroten."
Volgens De van der Schueren is het best mogelijk om af en toe eens uit de band te springen, wanneer je verder gezond eet en je een gezond gewicht hebt. "Te veel en te ongezond eten kan in verband worden gebracht met overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten en diverse soorten van kanker", zegt De van der Schueren. "Tot 40 procent van deze ziekten heeft te maken met een ongezond voedingspatroon."
Sneller herstellen van ziekte
Gezonde en gebalanceerde voeding is niet alleen belangrijk om ziekten te voorkomen, maar ook om sneller te herstellen wanneer je ziek bent. "Je hebt dan zogeheten reparatiestoffen nodig", legt De van der Schueren uit. "Zoals eiwit voor het spierherstel, de wondgenezing en je immuunsysteem."
"Er is geen opslag van eiwit in het lichaam, dus als je extra eiwit nodig hebt, 'eet' je je eigen spieren op. Een goed voorbeeld hiervan zijn de (jonge) mensen met COVID-19 die na een aantal weken met een looprekje het ziekenhuis verlaten, omdat ze niet genoeg spieren meer hebben."
Vooral ouderen vanaf zeventig jaar moeten extra letten op hun voeding. "Zij hebben relatief meer eiwit nodig om fit en vitaal te blijven in vergelijking met jonge mensen", zegt De van der Schueren.
"Daarnaast moeten zij er extra op letten dat ze voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgen. Tot slot is het belangrijk dat zij vitamine D als supplement aan hun voeding toevoegen en vitamine B12 als zij vegetarisch eten of maagzuurremmers gebruiken."
Quellen: NU.nl
Von : NU.nl