Nooit meer verlepte sla: voedingsdeskundige deelt hoe je die blaadjes sla altijd groen én eetbaar houdt
Als er één groente is die moeilijk is om te bewaren, dan is het wel sla. Niets treuriger dan verlepte slablaadjes bij je gerecht moeten doen en ook weggooien is zonde. Maar hoe zorg je ervoor dat je blaadjes groen én stevig blijven? En kan je sla ook invriezen om langer vers te houden? Voedingswetenschapper Nathalie Bernaert van ILVO legt het ons uit.
Sla is niet de stevigste groente om zolang mogelijk te bewaren. “Als je sla gekocht hebt en die niet meteen wil opeten, wacht je beter tot vlak voordat je hem gaat serveren om hem te wassen", begint voedingswetenschapper Nathalie Bernaert, onderzoeker fruit en groenten aan het ILVO. “Er zit namelijk een laagje op de bladeren dat de plant helpt om zichzelf te beschermen. Hoe langer dat laagje op de sla aanwezig blijft, hoe beter. Eens de sla gewassen is, kan je hem best goed zwieren of drogen als je hem nog wil bewaren.”
Water is namelijk een bron voor micro-organismen. “Hoe minder water er beschikbaar is, hoe minder goed die kunnen groeien. Dat is waarom veel mensen vaak zeggen dat je sla best kan bewaren in een plastic zakje onderaan in de koelkast met een stukje keukenpapier erin. Die tip volgt eigenlijk dezelfde redenering”, legt Bernaert uit. “Het keukenpapier zal het vocht opzuigen, zodat er geen plas water kan ontstaan onderaan in het zakje. Zo’n plasje water of druppels aan de rand van het zakje, vormen een voedingsbron voor bederforganismen.”
Hoe minder zuurstof, hoe beter
Een krop sla of een zakje voorverpakte sla: welke soort kunnen we het langst bewaren? “Op het eerste gezicht zal de voorverpakte sla het snelst bederven omdat die al gesneden is. Als de sla al gesneden is, zal er sneller bruinverkleuring ontstaan, omdat het snijden enzymes doet vrijkomen uit de cellen van de groente. Dat kan oxidatiereacties zoals bruinverkleuring veroorzaken. Daarnaast komt er ook vocht vrij. Daar kunnen ook micro-organismen op groeien. Wel zit de sla meestal in zakjes waarbij de gassamenstelling is aangepast door de zuurstof te vervangen door stikstof en CO2. Zolang het zakje dicht blijft, heeft de sla geen last van de zuurstof die normaal in gewone lucht zit. Eens het zakje open is, is dat voordeel weg en zal het bederfproces sneller in gang treden.”
Heeft het dan zin om de sla zelf in een zakje te bewaren en op te blazen, zodat er geen gewone lucht binnenkomt, maar wél CO2 vanuit jouw adem? “Dat betwijfel ik”, aldus de voedingswetenschapper. “Waarschijnlijk zitten er nog andere bacteriën in jouw adem, waardoor je niet weet wat het effect daarvan op de sla zal zijn. Het lijkt mij een beter idee om het zakje zo snel mogelijk te sluiten en zo luchtdicht mogelijk te houden, zodat er niets van zuurstof binnenkan.”
Krop sla met of zonder grondkluit?
Je kan een klassieke krop sla kopen waar de kluit nog aanhangt. Dat is iets meer gedoe in de keuken, omdat de aarde er nog aan zit, maar een kluit kan wél voordelen opleveren ten opzichte van gewoon een krop. “Hoe minder handelingen de sla ondergaat, hoe beter hij bewaard kan worden. Bij sla die nog op een kluit zit, is er nog geen snijvlak, waardoor de krop langs die weg al geen vocht kan verliezen. Je houdt de plant dus nog iets langer actief.”
Heb je wel een krop en een snijvlak, dan is er volgens de voedingsexperte een slimme hack om dat even te omzeilen. “Je kan een kruisje maken onderaan de krop en hem in een bakje water in de koelkast zetten. Dit is een manier om de krop langer vers te houden. Zo kan hij vers water opzuigen én zijn blaadjes blijven voeden. Dit kan helpen om sla langer dan een paar dagen te bewaren.”
In de koelkast of de diepvries?
Voor alle soorten sla geldt dat ze het best fris blijven wanneer ze koel bewaard worden. “Een koelkasttemperatuur van zo’n 4 graden is ideaal. De meeste groenten en fruit bewaren het best bij een iets koelere temperatuur en dat geldt zeker voor groente met een hoog vochtgehalte zoals de sla.”
En wat als je sla toch niet meer zo fris is? “Wanneer je een grote hoeveelheid sla hebt die niet vers genoeg meer is voor in een salade kan je er best soep van maken om in te vriezen. De verse slablaadjes invriezen is geen goed idee. Tijdens het invriezen ontstaan er waterkristallen die de cellen van de sla breken. Als je de sla nadien ontdooit, stroomt het water weg uit die kapotte cellen. Bij sla hou je dan een slappe brei over. Met soep zal je dat probleem niet hebben omdat de cellen al kapot gemixt zijn.”
9 tips om je sla zo lang mogelijk vers te houden
1. Koop je sla zo vers mogelijk
2. Kies bij voorkeur voor sla met de kluit nog aan
3. Koop liever een verse krop sla dan sla uit een zakje
4. Was je sla pas vlak voor gebruik
5. Zwier gewassen sla altijd goed droog
6. Bewaar de sla bij een temperatuur van 4 graden
7. Doe een stukje huishoudpapier bij in het zakje of de doos waarin je sla bewaart
8. Verleng de levensduur van je krop sla door er onderaan een kruisje in te maken en hem in een bakje met water in de koelkast te bewaren
9. Dreigt je sla slap te worden? Maak er dan soep van om de groente niet te verspillen
Quellen: HLN
Von : HLN Redactie