De betere EK-snacks: van vet tot vegan en alles daar tussenin
We zullen er dit EK vooral thuis een feestje van moeten maken. Wat zetten we daarbij op tafel als borrelhap? Suggesties voor de uitslovers, de bankhangers, de gezondheidsfanaten, de plantaardigen en de keukenmessi's.
Bitterbal
Wat is er lekkerder dan een bitterbal tijdens het kijken naar een potje voetbal? Volkskok en snackliefhebber Sake Slootweg kijkt bij borrels overwegend smachtend naar de keukendeur wat daar aan bittergarnituur uit tevoorschijn komt. Uit zijn koker twee variaties op de traditionele bitterbal: bitterballen van prei en kipbitterballen met palmkool.
Niet helemaal rond, maar de spinaziekroketjes met paprikamayo tellen we toch mee voor zijn bitterbal-hattrick. Of ga anders voor de risottoballen van Volkskok Tallina van den Hoed.
Broodjes
De Messi van het broodbakken is misschien wel Robèrt van Beckhoven. Yvette van Boven ging bij hem langs en probeerde thuis zijn bierbrood na te maken met de rijs-truc die ze van hem leerde. Want bier en brood gaan geweldig samen.
Deze variant van burak is een perfect brood om te scheuren en te dippen. Voor wie geen idee heeft wat burak is, het is een tot slakkenhuis opgerolde deegrol van handgemaakt filodeeg, gevuld met vlees of groente. Het is echt niet moeilijk om te maken, verzekert Van Boven.
Foccacia's zijn altijd fijn. Van Boven belegt ze met geplette tomaten of met pittige worst en honing.
Of vul eens een stokbrood met wortel en champignons. Perfect voor op een borrelplank, oppert Tallina van den Hoed.
Makkelijk scoren
Polentakoekjes zijn makkelijk te maken en aan te passen. Vervang de ham door fijngehakte nootjes, de geitenkaas door blauwe kaas en de salie door rozemarijn en bij de volgende wedstrijd staat er weer een heel andere hap op tafel.
Deze toegankelijke groentetempura komt uit het kinderkookboek van Shane Kluivert, zoon van die bekende oud-voetballer, en leent zich prima voor een borrelhap.
Ook eenvoudig te maken, maar toch even anders: wit brood besmeerd met garnalenpasta uit de frituur.
Pizza is van oudsher favoriet op de borreltafel, maar de flammkuchen zit ‘m al jaren op de hielen. Van Boven eet flammkuchen graag met bergkaas en vlezige oesterzwammen. Of – het kan nog tijdens de groepsfase – beleg het met de laatste asperges van het seizoen.
Uitsloven
Zelf croustadebakjes maken is een tijdrovend priegelwerkje. Waarom dan toch dat gedoe? ‘Nou, bijten in zo’n knisperend deegbakje is een van de beste smaakervaringen die ik ken’, zegt Volkskok Sake Slootweg. Hij vult zijn bakjes met bloemkoolcrème.
Zelfgemaakte soesjes zijn ook wat meer werk, maar lekkerder dan de supermarktvariant. Deze kleine hartige soesjes voor op de borrelplank kun je vullen met een roux naar keuze: kaas met nootmuskaat, oesterzwammen met tijm, garnalen met peterselie; allemaal lekker.
En mochten de prestaties van het Nederlands Elftal tegenvallen, zet je volgens Volkskok Marcus Huibers met dit noordzeekrabhapje toch Hollands glorie op de borreltafel.
Gezond(er)
In de poule ‘gezonde borrelhap’ hebben we gegrilde aubergine en gebakken champignons op z'n Barcelonees van Tallina van den Hoed.
Met dit recept voor geroosterde worteltjes – lekker oranje – met een tahin-amandelcrème heeft Yvette van Boven steeds veel succes. Ook lekker met geroosterde roosjes bloemkool, partjes biet, knolselderijfrieten, of plakjes geroosterde zoete aardappel.
En haar groene burgers zijn lekker als borrelhap met een dipsaus – en op een broodje als vegaburger, voor de hongerige supporter.
Kant-en-klaar vegan
Mocht je nou echt geen zin hebben om in de keuken te staan, in de supermarkt zijn ook prima borrelhappen te vinden. Zelfs voor de veganist of flexitariër die na drie wedstrijden geen vleesbal meer kan zien. Om plakkerige treurnis op tafel te voorkomen, testte de Volkskrant vele snacks voor je. Van de lekkerste vega-bitterballen, via gore nep-leverworst naar een nauwelijks van echt te onderscheiden toastje tonynsalade.
Source: de Volkskrant
Author: Heleen van Lier