Steeds vaker voedingsproducten teruggeroepen na gebruik bestrijdingsmiddel
Gezondheid
In de wet is vastgelegd hoeveel ethyleenoxide in een voedingsmiddel mag zitten. De grenswaarde in de EU is maximaal 0,1 mg per kg product. Europese bedrijven mogen geen voedingsmiddelen verkopen die meer ethyleenoxide bevatten. De NVWA houdt hier toezicht op.
Maak je niet meteen zorgen als je een product hebt gegeten dat is teruggeroepen. Volgens het Voedingscentrum is het alleen gevaarlijk als je vaak en jarenlang grote hoeveelheden van het bestrijdingsmiddel binnenkrijgt. Dan kan het schadelijk zijn voor je gezondheid.
Terugroepactie
In Nederland haalt supermarktketen Lidl de Vemondo Vegan Mondarella uit de schappen. In de vegan mozarella zit johannesbroodpitmeel met een te hoog gehalte ethyleenoxide. Het gaat Mondarella met als uiterste houdbaarheidsdata 25, 26 en 27 augustus 2021.
Ook twee producten van Isola Bio worden teruggeroepen: Isola Bio Coconut 0% Sugars en Isola Bio Easy on taste. Ook hier is in de grondstoffen een te hoog gehalte van het bestrijdingsmiddel ontdekt, maar in de uiteindelijke producten niet. Uit voorzorg worden ze toch uit de verkoop gehaald. Beide Isola Bio zijn te koop in winkels met biologische producten.
Fabrikant John West riep donderdag uit voorzorg een partij haring in saus terug, ook vanwege een te hoog gehalte ethyleenoxide.
Al maanden een probleem
Al maanden worden voedingsproducten teruggeroepen met een te hoog gehalte ethyleenoxide. In oktober vorig jaar werden honderden producten met vervuild sesamzaad uit de schappen gehaald.
In februari van dit jaar werd een biologische pompoensoep teruggeroepen, in maart een currymix en eind vorige maand onder meer crackers met sesam en rozemarijn, Heks'nkaas en yoghurtdressing. Begin deze maand ging het tabletten die dienen als voedingssupplement.
Bestrijdingsmiddel
Ethyleenoxide is een bestrijdingsmiddel dat op gewassen als sesam, gember of kurkuma wordt gespoten om ervoor te zorgen dat het niet gaan schimmelen tijdens het langdurige transport. Sommige grondstoffen worden daarna verwerkt in talloze eindproducten.
"In de EU zijn er tussen 2008 en 2019 slechts vijf meldingen over ethyleenoxide geweest. Daarom bestond het algemene beeld dat deze stof nauwelijks meer wordt toegepast op voedingsmiddelen", zegt een woordvoerder van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).
"Maar na de analyse op sesamzaad vorig jaar moest helaas geconcludeerd worden dat er toch een aantal partijen in een aantal landen zijn geweest die ethyleenoxide hebben gebruikt. Hierdoor is dit per direct op lijsten belandt waarop met regelmaat gecontroleerd wordt. In Nederland hebben we de situatie onder controle. De testcapaciteit is momenteel op orde."
Bron : RTL Nieuws